Isnin, 19 Januari 2009


Sedih dan terkilan.... hanya itu yang boleh dikatakan bila melihat gambar yang tertera di atas... jijik... dan menghinakan, satu provokasi untuk menyerang perpaduan ummah atau membuka pintu pergaduhan di alam Malaysia ini............ sedang darah setiap umat Islam Malaysia panas dengan pengeboman saudara seagama di Palestin.. ada pihak yang cuba mengebom jiwa umat Islam Malaysia yang mendidih dengan ruh jihad... awas pada semua yang cuba membuka pintu jihad di Malaysia. sebenarnya jika terdedah siapa yang melakaukan perbuatan tersebut... sebolehnya orang yang melakukan intu harus di ishtiharkan perang ke atasnya! tapi Islam mengajar kita berhati-hati cz musuh-musuh terlalu licik untuk merosakkan umat Islam. jadi mungkin orang yang melakukan hanya sekadar mencari upah tetapi dalangnya yang mengirimkan kepala babi itu seharusnya di bunuh... "tempat yang diorang letak kepala babi tu bukannya rumah orang tapi tempat kita beribadah" mudah-mudahan Allah beri balasan sewajarnya pada orang yang melakukan perperangan terhadap Allah.

Percayakah kita

Ghazzah : Neraka Israel !

Pada pukul 10.30 waktu mesir 19 Jan 09 telah diadakan sidang media oleh Brieged Qassam yang diwakili oleh Abu Ubaidah. Ini diantara butir2 dalam sidang media tersebut:

80 TENTERA ISRAEL YG TERBUNUH (PALING KURANG)

49 DIBUNUH SECARA SECARA LANGSUNG.

48 SYAHID DIKALANGAN PEJUANG BRIGED QASSAM

MENJATUHKAN PESAWAT PENINJAU TANPA PILOT

MENEMBAK 4 HELIKOPTER

MEMUSNAHKAN 47 KERETA KEBAL DAN KENDERAAN TENTERA

MELANCARKAN 980 ROKET DAN MISIL KEARAH BANDAR2 ISRAEL

TIDAK ADA SEORANG PUN DIKALANG PEJUANG YANG DITANGKAP.

MELETUPKAN 79 BOM KE ARAH TENTERA ISRAEL.

MENEMBAK HENDAP 53 ORANG TENTERA ISRAEL

MELANCARKAN 12 SERANGAN HENDAP

BERTEMPUR SECARA BERDEPAN 19 KALI

MENAWAN TENTERA2 ISRAEL SEBANYAK 2 KALI DAN SEMUA TENTERA YANG DITAWAN SUDAH DIBOM OLEH JET PEJUANG ISRAEL

BERJAYA MELANCARKAN SATU SERANGAN BERANI MATI DI ATAS KERETA KEBAL ISRAEL.

MENGHENTIKAN SERANGAN (setelah 13 jam Israel mengistiharkan genjatan senjata sebelah pihak) DAN MEMBERI MASA SEMINGGU KEPADA TENTERA ISRAEL UNTUK KELUAR DARIPADA BUMI GAZZA.

Mereka telah menyatakan kejayaan mereka dalam peperangan dengan tentera Israel. Ini kerana mereka berjaya memusnahkan mekanisma ketenteraan israel dan menundukkan Israel untuk keluar secara berperingkat. Adapun Israel tidak mencapai matlamat mereka untuk menghapuskan hamas. Malahan Abu Ubaidah mengatakan amat sedikit kerugian yang mereka alami dalam peperangan ini.

Abu Ubaidah berkata 23 masjid telah dimusnahkan keseluruhannya oleh Israel dgn alas an ia tempat persembunyian para pejuang. Beliau menafikan pejuang bersembunyi di masjid walau sebuah pun. Bila ditanya tentang pihak keamanan antarabangsa yang hendak menghalang senjata2 diseludup ke pada mereka, beliau menjawab:
"ليفعلوا ما شاؤوا، فإدخال السلاح الطاهر وصناعة السلاح المقاوم هو مهمتنا، ونعرف جيدا كيف ندخله".

“Buatlah apa yang mereka mahu, mendapatkan senjata yang bersih dan membuat senjata pejuang adalah tugas kami. Kami amat mengetahui bagaiman untuk mendapatkannya.”

Ulasan: Pasukan briged Qassam dan briged2 yang lain telah mencapai matlamat mereka iaitu menghalau Israel dr bumi. Adapun Israel tidak berjaya kerana gagal mencapai matlamat mereka. Kenyataan ini disokong dengan kenyataan parti likud (Israel)yg mengatakan tentera Israel tidak mencapai matlamat mereka dan mereka perlu meneruskan serangan terhadap hammas. Kemenangan ini disifatkan oleh Ismail Haniah sebagai kemenangan ketuhanan (intisor rabbani) dan ianya dimiliki oleh semua orang Islam.

Kekuatan ketenteraan pejuang hamas tidak terjejas melainkan sedikit. Tidak ada sorang pejuang pun yang ditangkap. Tentera Israel hanya menangkap orang awam sahaja. 1300 manusia (sehingga saat artikel ini ditulis) yang dibunuh adalah orang awam yang mana 410 dari jumlah tersebut dikalangan kanak2 dan 104 dikangan wanita. Kemusnahan secara besar2an hanya pada bangunan awam dan rumah penduduk bukannya pada kekuatan ketenteraan pejuang palestin.

Abu Ubaidah menyifatkan kekuatan roket mereka tidak terkesan dengan peperangan selama 22 hari tersebut. Ini kerana kekuatan mereka sangat besar sperti yang dinyatakan oleh pakar ketenteraan Sofwat Zayyat bahawa al-Qassam memiliki puluhan ribu tentera dan tidak kurang 5000 roket. Semoga para pejuang palestin tetap teguh melawan kezaliman tentera Israel. Sabda Nabi saw:

لا تزال طائفة من أمتي على الحق ظاهرين ، لعدوهم قاهرين ، لا يضرهم من جابههم ، إلا ما أصابهم من لأواء حتى يأتي أمر الله وهم على ذلك.)) قالوا : وأين هم يا رسول الله؟ قال (( ببيت المقدس وأكناف بيت المقدس


Maksudnya: “Sekumpulan dari kalangan ummatku akan mempertahankan kebenaran, mereka mengalahkan musuh2 mereka dan orang2 yang menenteng mereka tidak dapat mengalahkan mereka dan mereka hanya mendapat sedikit kerosakan sehinggalah datangnya kiamat mereka tetap dalam keadaan demikian.” Para sahabat bertanya “Dimanakah mereka hai Rasulullah?” Rasulullah menjawab “Di Baitul Maqdis dan disekelilingnya.” (Hr Abdullah bin Ahmad dan Thabrani – para perawinya thiqah)

Semoga kita tetap terus memberikan doa, infaq dan boikot untuk mereka. Jangan hangat2 tahi himar je. Doa, infaq dan boikot dulu, kini dan selamanya.Yang lebih utama kita menjadi tonggak-tonggak Islam yg berilmu, beramal dan ikhlas. Bukan sekadar penyokong kerana itu hanya lah buih2 yg lemah. Tonggak Islam mestilah berilmu sebanyak mungkin, mengamalkan segala ilmu Islam dan menyebarkan dan memperjuangkan ajarannya sehingga nafas terakhir.

Rujukan: Siaran tv Al-Jazeera, laman web al-Jazeera, buku al-Quds qadiyyah kullu muslim oleh Qardawi.

Email dari : awe_kmehe@yahoo.com [mygamis] Hamas dan pejuang palestin

Boleh juga baca disini: http://akhisalman.blogspot.com/
Dicatat oleh arruhuljadid di 02:18 0 ulasan

Gelombang Pro-Mahasiswa


Selasa, 2009 Januari 20
Pro-Mahasiswa Tawan Universiti Malaya !

Jam 04.57 pagi tadi (waktu Malaysia) , handphone saya dimasuki sebuah SMS yang mengejutkan. Tenyata ianya datang dari seorang akhawat yang menghantar SMS isu kepala babi di surau APIUM baru-baru ini.


SMS berbunyi “ Alhamdulillah KEMENANGAN dipihak PRO Mahasiwa (Pro-M). Sekali lagi Universiti Malaya dibawa oleh Suara Mahasiswa…Allah telah tunjukkan kepada kita kekuatan dan kebesaranNya kepada kita, maka marilah sama2 kita bersyukur..TAKBIR!! Student Power”.


Berikutnya, Abg Dzulkahiri ,Pres.GAMIS pula mengirim SMS jam 06.48 pagi tadi (waktu Malaysia) memaklumkan angka kemenangan. “ Kemenangan besar UM. Pro M berjaya merampas 8 kerusi umum daripada 9 kerusi . Selepas itu semua Pro-M bersujud syukur dihadapan dataran DTC. Allahuakbar”.


Tahniah saya dan teman-teman seperjuangan ucapkan kepada ikhwah dan akhawat di bumi Malaysia atas khabar gembira kemenangan PRO-M yang didalamnya adalah para aktivis dakwah kampus yang siap melaksanakan amanah sebagai kepimpinan. ALLAHU AKBAR!!! Bersiap untuk ambil alih UIA dan kampus-kampus lain pula, InsyaAllah.


Pro-M Universiti Malaya menang tipis

Harakahdaily
Tue | Jan 20, 09 | 7:33:09 am MYT

KUALA LUMPUR, 20 Jan (Hrkh) - Kumpulan Pro-Mahasiswa menang dengan majoriti mudah satu kerusi menewaskan kumpulan Aspirasi dalam pilihan raya kampus Universiti Malaya, yang diumumkan jam empat pagi tadi, apabila menguasai 21 kerusi daripada 41 kerusi yang dipertandingkan.


Daripada sembilan kerusi umum yang ditawarkan, kumpulan Pro-Mahasiswa menang lapan kerusi. Di peringkat fakulti mereka menang 13 kerusi, iaitu Akademi Pengajian Islam (2 kerusi), Akademi Pengajian Melayu (2), Undang-Undang (2), dan masing-masing satu di fakulti-fakulti Perubatan, Pendidikan, Sains, Linguistik, Perniagaan dan Pergigian


Pertandingan sengit itu menyaksikan pelbagai insiden menarik sepanjang kempen termasuk beberapa isu kontroversi yang menggemparkan.


Lain-lain berita selanjutnya, ikuti disini http://promahasiswaum.blogspot.com/
Dicatat oleh arruhuljadid di 07:32 0 ulasan

Kerabat

Kerabat