Khamis, 7 Januari 2010

Amanah Bakal Bermula!!!

Assalamualaikum dan salam saudara..
          Baru-baru ini, abang saya berhasrat membuka cawangan Pertubuhan Seni Silat Harimau Bentara Garang (PSSHBG) di Pulau Pinang. apa yang saya gusar sebenarnya, abang saya ni tak pun pernah belajar silat ngan Tok Guru saya. tapi memang dia sering ziarah dan berbual dengan Guru Utama Jaafar Mat Isa, ini kerana hubungan erat antara kelompok keluarga saya dengan Guru Utama Jaafar Mat Isa sudah sekian lama terbina semenjak 15 tahun yang lalu. ini adalah antara murid lama Guru Jaafar Mat Isa adalah sepupu saya. dan boleh dikatakan kebanyakan kelompok keluarga saya belajar persilatan daripada Guru Jaafar Mat Isa.
         Apapun tentang hasrat abang saya untuk menubuhkan PSSHBG cawangan Pulau Pinang amat disenangi oleh Guru Utama dan amat di alu-alukan. Abang saya sebenarnya bukannya berpengalaman dalam hal begini, tetapi keruntuhan akhlak di kalangan anak muda Flat Ampang Jajar Pulau Pinang membuka hijabnya untuk menabur bakti. kebetulan Flat tersebut sedang dalam proses penubuhan Penguat Kuasa Rukun Tetangganya. justeru dalam mesyuarat abang saya menyuarakan hasrat memasukkan Sesi silat sebagai agenda untuk menarik minat anak muda untuk di Islahkan. dan kebetulan juga pada hari itu antara penghuni Flat tersebut terdapat seorang murid lama Guru Jaafar Mat Isa (abang Razak) yang mula belajar sejak tahun 1972. dengan matlamat yang tinggi Rukun tetangga bersetuju menjadikan PSSHBG sebagai anak angkat mereka di Flat tersebut.
        Januari ini saya diberitakan akan bermulanya majlis perasmian gilang-gemilang penubuhan PSSHBG cawangan Pulau Pinang, dan tambah menguatkan lagi penaungnya adalah YB Professor Mansor (TMB Pulau Pinang.)

Pengerusi Rukun Tetangga Flat Ampang Jajar ketika mengumumkan
PSSHBG sebagai anak angkat.


antara pasukan persembahan PSSHBG sempena Hari Pelancaran Pertubuhan Rukun Tetangga Flat Ampang Jajar Pulau Pinang.

Maka bermula sekarang AMANAH bakal bermula kerana saya antara murid yang di amanahkan untuk membimbing dan membangunkan belia Flat melalui proksi PSSHBG.
mudah-mudahan segala urusan akan dipermudahkan oleh Allah s.w.t.
""AMIN""

Bantulah Mereka Ke Arah Lebih Baik

Dari SAR Kepada SABK?


Apabila mendengar ura-ura Kerajaan Persekutuan akan mengambil alih sepenuhnya penyelenggaraan Sekolah Agama Rakyat (SAR) untuk dijadi Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) sudah pasti adanya pro dan kontra dari aspek pemikiran banyak pihak. Bagi waris, ibu bapa yang agak extremes pasti mereka sukar untuk menerima keadaan tersebut. Bagi mereka, Kerajaan hanya mahu mengawal pendidikan agama dan bukannya ikhlas semata-mata untuk menaik tarafkan sektor pendidikan yang sepenuhnya berunsur Islamik, dan dari kalangan mereka juga ada yang berhujah matlamat pengambilan SAR kepada Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) adalah semata-mata untuk memperluas pengaruh politik Kerajaan yang kebanyakan pelajar yang mendapat pendidikan di SAR kebanyakannya cenderung kepada parti pembangkang. justeru dengan mengambil alih penyelenggaraan tersebut pihak kerajaan dapat memantau sepenuhnya pengkadiran pelajar di SAR dan menerapkan pengaruh Kerajaan melalui menghantar guru-guru yang telah mereka latih. walau apapun ini hanya sekadar bicara golongan tertentu sewaktu awal proses pengambilan tersebut.

Golongan yang agak sederhana serta lebih bersedia untuk berubah dan sentiasa berwaspada mereka juga tidak terlepas daripada dihantui pemikiran tersebut (golongan pertama tadi) namun mereka sudah tidak mempunyai cara selain menyerahkannya kepada ketentuan Allah s.w.t memandangkan sekian lama sudah mereka menanggung kos yuran yang tinggi per bulan menyara persekolahan dan anak-anak mereka masih belajar di sekolah yang serba kekurangan dari aspek prasarana.

sebaliknya pula bagi golongan ketiga yang dikatagorikan pro kerajaan pasti menjadikan ianya satu bukti kukuh yang kerajaan sentiasa prihatin dan peka terhadap semua sudut pembangunan. demikianlah sedikit sebanyak pro dan kontranya yang timbul seawal hajat kerajaan ketika itu dibawah pimpinan YAB Perdana Menteri Dato Seri Abdullah Hj. Ahmad Badawi untuk mengambil alih seliaan SAR.

Namun hasrat saya menimbulkan semula isu yang sudah lama menyepi ini bukan bertujuan untuk memburukkan hasrat murni Kerajaan Persekutuan atau menempelak mana-mana pihak, tetapi berazam untuk membuka mata para cerdik pandai dengan artikal yang tidak seberapa ini agar sama-sama membantu mereka yang tercicir untuk mendapatkan pendidikan di SABK.


Sekalung penghargaan pada semua Mantan Pelajar SAR

Tahniah yang tidak terhingga sebenarnya harus di ucapkan kepada semua mantan pelajar Sekolah Agama Rakyat kerana mereka telah berjaya membawa satu resolusi besar yang mebuka mata seluruh rakyat Malaysia yang betapa SAR sebenarnya tidak pernah gagal untuk melahirkan insan-insan yang berkualiti yang mampu mencorakkan pembangunan Negara serta memulihkan kembali ketamadunan Islam yang asal di mata dunia. adapun SAR satu ketika dahulu pernah digelar penyebar gerakan pengganas sewaktu zaman pemerintahan YAB Perdana Menteri Tun Dr. Mahadir Mohamad. Pernah juga salah satu daripada perintah Islam agar umatnya berjihad diperintah dikaji semula dan diminta dimansuhkan pengajarannya di SAR. Betapa kuatnya cinta pada agama saat itu, tenaga-tenaga pengajar SAR berjaya mengatasi semua tohmahan ini dengan gilang-gemilangnya.

Namun jangan dilupa jasa mereka yang berani bertanggungjawa Yang Mulia Tuan-Tuan Guru di seluruh Negara kita yang berani mempertaruhkan nyawa, merantau di celahan peluru penjajah bagi mencari dana untuk membangunkan generasi Negara hari ini. ( Mudah-mudahan Allah meluaskan rahmatnya ke atas mereka serta menempatkan mereka di sisiNya bersama para Rasul dan AnbiyaNya.) al Fatihah.

Dengan Penuh Harapan!!!

Terbaru setelah tiga tahun SAR menjadi SABK, kini 2010 bermula pula tahun baru dan tahun ke empat SABK menerima kemasukan pelajar tingkatan satu. Apa yang ingin saya bincang dan ketengahkan adalah berhubung kait dengan status mereka yang tidak di terima belajar di SABK. Bagi pengetahuan pembaca semua, jika dahulu Tuan-tuan Guru (pengasas) menubuhkan SAR bertujuan mendidik anak-anak masyarakat, bangsa dan agama demi masa hadapan dunia dan akhirat, namun masalah kesesakan pelajar tidak dapat di elakkan serta kekurangan sumber kewangan membuatkan mereka tidak dapat memenuhi permintaan masyarakat untuk menempatkan anak-anak mereka di SAR. kebanyakan guru yang mengajar saat itu hanya di bayar RM300 ke RM400 sahaja per bulan, namun adakalanya bayaran gaji tertunggak hingga dua, tiga bulan, namun jasa mereka tetap dicurah sepenuhnya sehingga prestasi Sekolah saya ketika itu mampu bersaing setaraf dengan SMK yang lain di mana keputusan PMR,SPM dan STAM melepasi gred 8A.

berbalik kepada isu saya.. baru-baru ini sesi kemasukan tingkatan satu 2010 SABK hanya menghadkan pengambilan seramai 160 orang pelajar sahaja, sekiranya lebih mungkin ke 180.
Di sekolah lama saya, Sekolah Menengah Agama Darussaadah, Titi Besi, (SMAD) saya mendapat tahu borang permohonan yang di ambil melebihi 300 orang. Maktab Mahmud Alor Setar (seliaan Kerajaan Negeri) lebih 800 borang permohonan yang di ambil dan hanya akan menerima pelajar baru seramai 300 orang sahaja. perbincangan kita disini, hari ini sudah ramai ibu bapa yang menyedari hakikat keberkesanan SAR (SABK) dalam membentuk jati diri anak-anak mereka, ini bukan bermakna saya menyanggah keberkesanan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) akan tetapi kini ibu bapa lebih cenderung menempatkan anak-anak mereka di SABK yang tidak meninggalkan pengajian agama dan Bahasa Arab. saya hanya sempat meninjau perkembangan dua sekolah ini sahaja. apa pun di kalangan masyarakat yang saya kenal dan mendapat tahu anak-anak mereka tidak di terima belajar di SABK melebihi 10 orang. ini belum termasuk 300 tolak 180 dan 800 tolak 300. pada hari pendaftaran, ibu saya memaklumkan lebih 40 orang yang dating membuat rayuan untuk menempatkan anak mereka di SABK Darussaadah, namun semuanya terpaksa di tolak kerana tiada kekosongan.

Di sekolah yang berlainan, SABK Alor Biak (lebih dikenali Pondok tok Hj. Shafie) dalam daerah Kubang pasu juga berlaku kes rayuan antaranya adalah anak kepada sepupu saya sendiri. juga jawapannya sudah tiada kekosongan. setelah tidak di terima di SABK Alor Biak, sepupu saya membuat pula rayuan di SABK Ayer Hitam, dalam Daerah Kubang Pasu, Parlimen Jerlun. juga terpaksa di tolak berikutan tiada kekosongan. ini bermakna kini rakyat cuba mengubah haluan kepada SABK namun terpaksa hampa untuk melihat seorang daripada anak mereka bergelar Ustaz/Ustazah kerana kesesakan di SABK dan SAR.
Kesimpulannya!

Saya dengan penuh harapan menyeru Gabungan Mahasiswa Islam Malaysia, (GAMIS) Persatuan Mahasiswa Darul Aman (PERSADA), Kerajaan Negeri (Pimpinan YAB Menteri Besar Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak) serta NGO-NGO yang lain turun padang dan mengkaji secara lebih terperinci masalah ini berikutan banyak keluhan dan kebimbangan ibu bapa yang diluahkan perihal anak-anak mereka tidak mendapat tempat untuk mendalami Bahasa Arab di SABK, yang mana ia adalah bahasa untuk seseorang memahami al Quran seterusnya Islam. sama ada hal ini penting kepada generasi akan datang ataupun tidak saya serahkan ia sepenuhnya kepada Kerajaan Negeri untuk memainkan peranan yang sewajarnya. Justeru mudah-mudaan tiada lagi keluhan bagi masyarakat yang bercita-cita untuk melihat anak-anak mereka mendalami Bahasa al-Quran di SABK.

Antara Spekulasi yang timbul.


• SABK di seluruh negeri Kedah mengadakan sesi temuduga secara serentak pada hari dan waktu yang sama menyukarkan pelajar baru mencuba nasib di SABK yang berlainan.


• Peruntukan Terhad Kerajaan Persekutuan terhadap pembiayaan kemasukan pelajar baru.


• SAR ketika dahulu menggunakan waktu petang untuk pelajar tingkatan 1 untuk mengatasi kesesakan.

Sekian Wallahuaqlam......


“Mereka adalah orang-orang yang datang untuk memahami Agama, namun tiada siapa yang sudi mengajar mereka.. Justeru, adakah di akhirat kelak kami diantara yang membiarkan mereka tanpa pengetahuan agama akan di soal?”

ini adalah sekadar perkongsian saya yang detilnya masih lemah..

Rabu, 6 Januari 2010

Negeriku Yang Indah Permai

Assalamualaikum...


Hai.. apa khabar semua! sekian lama saya tak berinteraksi di sini.. bukan ketandusan idea*** Cuma agak sibuk dengan urusan lain, dan masa yang terhad untuk menaip.. di ikutkan rasa hati nak di ulasnya segala isu yang bermain di minda.. emm tapi tak punya kesempatan. ape pun dalam cuti seminggu di kampung saya sempat mencuri ruang untuk bawa anak-anak buah berXPDC ke puncak gunung keriang.

Haa.. nak tahu semua, Gunung Keriang ni pun ada lagendanya sendiri, nak cerita ka? ok la.. tapi sebelum saya infokan pada anda semua kisah ni, eloklah kita ingatkan semula diri kita tentang kebesaran Allah swt. antaranya kisah-kisah yang di khabarkan di dalam al-Quran, berkaitan peristiwa as ha’bulkahfi, Zulqarnain memagar Ya’jud Ma’jud, tentang pengembaraan rohani Nabi Musa as dengan Nabi Khidir as dan banyak lagi peristiwa sejarah yang Allah sampaikan kepada kita di akhir zaman ini melalui al-Quran bertujuan agar kita mengambil sebaik-baik pengajaran serta berfikir akan kebesarannya.

apa pun lagenda Gunung Keriang masih tidak dapat di jadikan satu bukti yang kukuh kerana ia hanya penyampaian dari kisah-kisah orang tua dahulu kala, namun tiada mustahil pada hakikat jika peristiwa ini benar-benar berlaku..... jadikan ia sekadar kisah dan jika ada kebaikan sama-sama kita afikirkan kebesaran Allah swt. sesungguhnya daripada Allahlah kita datang dan kepadanya kita semua akan kembali.

Gunung Keriang terletak di tengah pembentangan sawah padi yang luas.. so bila anda berada di atas puncak sana anda akan dapat melihat betapa indahnya kehijauan sawah padi tersebut. balik kepada cerita gunug, keluasan persegi tak dapat di pastikan cz tak pernah ambil tahu.. menurut cerita orang dahulu kala, entah zaman bila? terdapat sejenis makhluk berbulu hitam, bertubuh besar dan tinggi yang tinggal di dalam perairan laut Selat Melaka. kata orang dahulu mereka menggelar makhluk tersebut dengan panggilan “Gelebai” kalau tak silap!!! cerita mereka lagi Gelebai ni bila dia tegur sahaja maka jadilah. itu tentang Gelebai.

Gunung Keriang! ia pada asalnya dikatakan sebuah kapal yang belayar di kawasan tersebut, ketika melalui tempat ia sekarang (Gunung Keriang) kemudian ia disumpah (ditegur Gelebai) akhirnya berubah menjadi batu..... simple ja kan kisah ni.. tapi !!!!! percaya atau tidak Gunung keriang agak istimewa kerana mempunyai satu telaga (perigi) kira-kira 27meter lilitan n persegi.. (anggaran saya ja nih) yang kedalamanya melepasi 8 batang pokok kelapa, (ni plak cerita orang) dan tiada siapa yang berani menyelam untuk bukti tersebut. emm tambah mereka lagi kadang-kadang sampai waktu tertentu air telaga akan berpusing membentuk pusar air. pernah saya dengar cerita orang situ, kata mereka dulu ada 2 orang mat saleh yang datang untuk buat kajian, kebetulan ketika mereka mandi air telaganya berpusing dan seorang daripada rakannya lemas, sebulan kemudian mayat rakannya ditemui di perairan kuala kedah yang jaraknya dengan Gunung Keriang lingkungan 8 ke 9 kilometer. dan penemuan mayat tersebut turut di sahkan oleh rakan yang datang bersamanya. Wallahuaqlam... tak sahih pun.

Cerita tentang telaga tadi lagi, kata orang dibawah telaga sana terdapat banyak lubang seakan saluran yang menghubungkan telaga tersebut dengan lautan. juga tak pasti... tapi bila saya tengok ke dalam telaga tu... huh.. memang betul-betul dalam! dah habis pasal telaga sekarang nak cite pasal guanya pulak. kira-kira 15 minit pendakian, kita akan sampai ke gua terlebih dahulu, gua yang diberi nama Gua Sanding. nak tahu! dalam gua tersebut terdapat batu seakan seorang wanita yang bersanggul duduk bersimpuh dan di depannya terletak seakan rehal. (seakan sedang membaca al-Quran) dalam 5 bulan yang lalu kawan saya memaklumkan yang sanggulnya kini retak sebelah kerana di pecahkan oleh pengkaji dari barat. lagi..? tempat ni saya tak pernah sampai, kawan yang sama memberitahu dengan melalui sebuah lubang gelap yang keluasanya hanya muat untuk seorang dewasa, mereka berjaya tiba di dalam gua yang lebih luas di mana mempunyai permukaan yang sama rata seluas gelanggang badminton dan tinggi di bahagian atasnya, lebih menarik!! menuruni kedalam perut gua itu, mereka sampai pula ke sebuah telaga yang agak luas yang di dalamnya terdapat banyak udang galah sebesar lengan (namun bukan orang sebarangan yang boleh menangkapnya). begitu juga gua yang di sebelah bawah berhampiran muzium padi. saya pernah masuk kedalamnya bersama sepupu, dan hairan gunung yang ditengah sawah mempunyai telaga yang airnya jernih dan terdapat spisis ikan seluang bukit yang banyak. telaganya hanya paras lutut dan tak pasti kedalaman hujungnya.(yang ni punya tak da udang galah).

Nak cerita lagi.. saya dengar dari cerita mak sedara saya.. dulu-dulu orang nak kenduri pinjam talam n pinggan mangkuk kat gunung tu la.. pinjam dengan orang Bunian. tapi bila ada yang tak pulangkan balik mereka dah taknak pinjamkan. saya pernah dengar camne bahasa bunian untuk pinjam pinggan tu... ntah.. mana mak sedara saya ambil cite ni saya tak tahu!! sekianlah kisahnya hi..hi..

Sebenarnya saya hanya nak kongsi XPDC mendaki Gunung Keriang sahaja dengan anda semua, jadi saja saya letakkan juga kisah dogeng Gunung Keriang ni.. sekarang Jom kita tengok!!! apa yang ada..


dek kerana anak-anak buah ni beria-ria sangat nak daki gunung tu..
saya terpaksa ambil risiko untuk bawa diorang ni..
bukannya apa sebenarnya bimbang jugak cz curamnya yang tinggi.

haa.. tengok ni, hari tu kali pertama bawak diorang naik.. hanya sampai pondok pertama ja cz yang depan tu.. M.akmal dah letih, dan time tu pun agak terhad. kali ni  saya bawa diorang sampai puncak. macam ni la keadaan batu-batu gunung ni.


yang ni plak diorang posing kat Gua, tapi bukan gua yang saya cite kat atas tadi.. yang ni lain pulak. guanya tak la panjang cuma dalam 13meter cam tu ja... ni tak la pasti sama ada memang terjadi sendiri atau buatan manusia.


tengok ni rileks ja diorang posing... yang bimbangnya kita, mak ayah diorang tak tahu ni bawa daki gunung, kalau tahu sah kena *%et# hi..hi.


ni.. la hasil pemandangan yang dapat di lihat jika dah sampai ke puncak..
yang Zaidi tunjuk tu. cuba teka apa?
nak tahu.. tu lah Bandaraya Alor Setar. tengok dalam kabus tu
Menara Alor Setar dan City Plaza

yang ni plak gambar perkampungan di kaki gunung....
gambar ni... menghala ke laut. kalau bukan pukul 12.00 tengah hari kami tiba di puncak,
munkin kami dapat melihat pulau langkawi dari sini.. dek kerana kamera tak secanggih mana ni saja hasil yang dapat... kalau tengok ngan mata sendiri lebih jelas, nampak kehijauan air laut.


kawasan ni la yang ditenggelami banjir baru-baru ni.. yang kata TPM datang ke Sek. Men. Sri Gunung. yang nampak putih tu kesan daripada ancaman Siput Gondang!

tengok la diorang punya aksi... tengah panas ni..

ok.. sekarang macam ni la wajah diorang bila dah sampai ke puncak Gunung Keriang ni..
rasanya cukup setakat ini dulu perkongsian saya.. len kali ada info leh kongsi lagi
akhir kata.. Jom la melawat kedah terutama Gunung Keriang ni..
insyaAllah lepas ni saya bawakan pada anda keunikan Bunga Batu yang diperolehi dari perut Gunung ini
"SEKIAN SALAM UNTUK SEMUA"


Kerabat

Kerabat